Co2-neutral hjemmeside – Fup eller Fakta?
mandag, november 18th, 2013Miljø er et af de helt centrale områder når det kommer til virksomhedsetik. Alle virksomheder bør have miljøet i bagtankerne når de laver forretning. Det er hos mange nordiske forbrugere blevet et af de meget vigtige tiltag en virksomhed kan gøre sig – og det er godt!
Co2-neutralitet er varm luft
Hvad få ved er, at mange virksomheder kaster om sig med ord som Co2-neutral hjemmeside og andre meget fine betegnelser. Men virkeligheden er, at de færreste virksomheder rent faktisk er klar over hvor meget deres hjemmeside eller forretning forurener. Derfor kan Co2-neutralitet nogle gange være det rene varme luft!
Det er vigtigt at understrege at det selvfølgelig er en god ting når virksomheder går op i miljøet. Men vi er nødt til at være kritiske overfor dem der kun bruger det som et ”selling point”. I den slags tilfælde kaldes det ”greenwashing”.
Hvad er greenwashing så?
Greenwashing betyder, at en virksomhed markedsfører sig på at have en grøn profil uden at der rent faktisk er hold i det. Nogle virksomheder bruger altså grøn marketing uden egentlig at gøre noget godt for miljøet. Det kan være svært at gennemskue hvilke virksomheder der rent faktisk yder en meget vigtig og bæredygtig indsats.
Et eksempel på greenwashing er CFC-free-mærkatet på køleskabe. Mærkatet betyder, at køleskabet ikke indeholder kølevæsken freon, som er meget skadelig for miljøet. Problemet er bare, at freon har været forbudt i 30 år, og derfor er alle køleskabe faktisk freonfri. Det virker jo logisk for enhver, at produkter ikke indeholder ulovlige dele. Mærkatet giver derfor forbrugeren en falsk tryghed, hvis man ikke kender til mærkatet i forvejen.
Derfor skal man som forbruger ikke sluge alting råt og det er en god idé at væbne sig med almindelig sund fornuft når man begiver sig ud i forbruger-junglen.